Rootstime.be reviews Greetings

By Freddy Celis

Trains Across The Sea’ is het alter ego van singer-songwriter Andy Gallagher uit Columbus, Ohio die deze groepsnaam ontleende aan de titel van een liedje van de Amerikaanse band ‘Silver Jews’ uit hun cd “Starlite Walker” uit 1994.

In 2008 verscheen een eerste titelloze full-cd en in februari van dit jaar liet hij zijn lucratieve job als ingenieur voor wat ie was en besloot hij om zijn kans fulltime in de muziek te gaan wagen.

Voor dit uit zes nummers bestaande ep-tje “Greetings From The Peach District” ging Andy Gallagher de studio in voor een experimentele project met enkele lokale muzikanten. Zangers Eric Nassau en Jim Stehli en zangeres Anna Sudac zorgden voor enkele vocale bijdragen op dit nogal als een demo klinkende schijfje. Het met vervormde zatlappenstem gebrulde “Wheat Bread” is illustratief voor deze bewering.

De baritonstem van Andy Gallagher klinkt in enkele songs als die van Jonathan Richman die ook in dezelfde verhalende stijl zijn boodschappen de wereld in stuurt. Vooral meeklap- en meezingsong “I Will Meet You There” en accordeondeuntje “Holidays” heeft die vrolijke ‘Richman’-sound in zich.

Qua genre situeren de nummers zich als folk en de instrumentkeuze van banjo, mandoline en viool (allen gespeeld door Rob Denomme) bevestigen dat folk de basis van het compositorische werk van Andy Gallagher vormt. Ook de muziek van de eerder vernoemde ‘Silver Jews’ sluit soms naadloos aan bij wat hier gebracht wordt. Vooral “Run Away With Me” lijkt ons één van de beste tracks uit deze ep te zijn, mede omdat het qua instrumentatie het meest volmaakt klinkt. Ook afsluiter “The Gods Of Rock And Roll” heeft een aanstekelijke melodie meegekregen en ontaardt langzaamaan in een dronkemanslied waarmee menig live concert tot oncontroleerbare toestanden zou kunnen leiden.

Wij besluiten nog even af te wachten tot er een nieuwe full-cd van ‘Trains Across The Sea’ in onze bus belandt om een finale beoordeling van het werk van Andy Gallagher neer te schrijven.